marți, 22 mai 2012

Gaming and life in 25 years from now.

Hei. Neata. N-am mai scris de ceva timp, si sincer, imi era dor. Voi ce mai faceti? Eu sunt bine, relativ, ca intotdeuna. Could've been better. Un an si ceva de nightshifting. Incerc sa ma pun pe picioare si sa-mi implinesc cateva scopuri, sper sa ajung la ele cat mai curand posibil. And finally, m-am apucat de scoala de soferi. De A. Sa vedem unde o sa ajung cu asta si cat de repede. Ce-i drept, n-am mai fost acolo de saptamana trecuta, dar sunt si la mana unui amic. Since I don't know how to ride a bike, he has to baby-sit me after the instructors and the usual students leave. Dar sa vedem. :P Wish me luck.

Anyway. N-am nici un chef sa stau sa scriu astazi despre lucruri meaningfull, si tinand cont ca de cand am scris ultimul blog post am terminat Star Trek: The Original Series si m-am apucat de Voyager, am chef sa o ard SF. Bine, asta combinat cu lansarea de curand a Diablo 3, in wich I sank my teeth in from the first hours of going live, plus cateva articole de pe Cracked.com m-au facut sa ma gandesc cam incotro se indreapta societatea noastra. And it's a hellish sight, I can tell you that!


In primul rand vreau sa zic ca era o perioada cand ne imaginam ca the next step is in Star Trek, sau cel putin asta visam acum 10 ani, or 20, or so. Anyway, astazi, acest lucru imi pare atat de departe, incat nu-mi vine sa cred. NASA shut down, and the only rockets in space are sent from Khazakstan or some country in the likes. Humanity is more interested in diving back into slavery, rather than conquering outer space, or other interesting and meaningfull stuff.

We bathe in marketing and advertising. We produce less, but sell more. We buy more, and have less. We sell ourselfs in an endless whoring adventure made possible by our consumer nature. By our egos and the need to drive a Buggati Veyron. Sau un Q7 alb. Sau un Mercedes alb. Sau orice alta forma de taranism retardat care va vine acum in minte. (P.S. Taranul nespalat din tramvai, e la fel de nespalat si in BMW. Just saying.) Having money dosn't make us better. It just makes us rich. We make ourselfs better...

Anyway, there's a point to what I saied earlier, o sa-l vedeti imediat. Dupa cum stiti, din arte, nu sunt atat de pasionat de nimic asa cum sunt de gaming, iar pe locul doi de cinematografie. Cu alte cuvinte, cu cat e mai puternic sentimentul de imersiune a unei arte, that's where I am. So far, that's given by gaming. Si nu intru acum in subiectul de ce jocurile pe calculator sunt arte, ca nu are sens. Dar sunt fix din aceleasi motive pentru care pictura e arta. It just involves more artists. And I'll punch whoever contradicts me on that. Period.

Si, cum ziceam. Nu mai tin minte exact unde am invatat ca o civilizatie e definita de arta ei. De ceea ce creaza. Si sunt cateva aspecte alarmante aici. Prima problema vine din bani. Daca marii producatori din Hollywood se sperie sa faca ceva nou. Si asta e motivul pentru care o casa de productii ar baga mai degraba bani sa filmeze Ghost Rider 2 decat ceva nou si original, sa vezi ce fun e in gaming. Daca un om poate fi convins sa riste sa dea 5 Euro pe un bilet la film si sa fie dezamagit, e cu atat mai greu sa convingi un om sa dea 60 Euro pe un joc care apoi sa nu-i placa. Iar asta e motivul principal pentru care avem 6 Silent Hill-uri, 15 Resident Evil, 5 Assasin's Creed, X (Cred ca sunt peste 20) de Tom Clancy's, si tot de-asta Crysis, Modern Warfare, Battlefield, Call of Duty (Da, stiu ca MoW si CoD sunt aceasi franciza, dar cica Activision se lauda ca vor sa le rupa) arata la fel, si nu doar ca aspect, ci ca gameplay si poveste.

Si uite asa, ajungem noi, cei care savuram conceptul sa plangem pe la colt ca nu mai apare nimic original. Dar e tot vina noastra, ca nu sustinem calitatea, progresul si inovatia. Aaaaaaaaaaaand, before someone shouts that I'm Black Beard the Pirate of the Seven Seas, trebuie sa mentionez ca sunt Captain Blonde Beard of the Seven High Seas pentru ca eu piratez in draci, cu tona si fara nici o nerusinare. (Sue me and trow me in jail, also, off is the general direction I'd like you to fuck.) Dar aici nu ma refer doar in arta, ci in general. Progresul si inovatia ar trebui sa vina din nevoia noastra de a ne directiona catre un sistem mai putin dependent de economie si finante, de moneda ci catre unul deschis spre creatie, libertate si independenta.

Anyway, voiam sa ajung undeva cu asta. (Bare with me, this IS going to be a long post, even by my standards.) Toti ne plangem ca Facebook sucks, si alte retele sociale. (As zice Google+, dar nu e nimeni acolo.. ;) ) Asa, deci, cum ziceam, ne plangem de privacy and stalking. Ne plangem ca suntem urmariti ce facem de companiile telefonice (Check my last post) si ca suntem controlati si cenzurati la fiecare pas. Ne plangem de publicitatea care interfereaza cu filmele sau emisiunie noastre si ne plangem, in general ca traim intr-o societate comerciala si de cacat.

So, check this out for our future. (According to Cracked.com, iar eu tind sa le dau dreptate. Si da, abia aici incepe adevaratul post. XD ). In primul rand. Viitorul gameing-ului, asa cum e vazut prin ochelarii societatii de astazi. In primul rand, e Spore. Un joc cretinas scos de cei care fac SimCity si The Sims. Nu mare lucru despre el, si e vorba de tine care esti un fel de God si iei o celula pe care o ajuti sa se dezvolte in organisme multi-celulare, etc, etc till space flight. Nimic special pana aici, doar ca... Jocul e infinit. Adica, oricat l-ai juca YOU WILL NEVER FINISH IT. EVER. Din cauza a ceva ce ei numesc generare procedurala, toate animalutele urate si oribile pe care tu le creezi in joc se uploadeaza pe serverul mare si vor popula planetele altor jucatori. Practic, tu te jocu cu specia ta de animalut impotriva speciilor celorlalti. Asta dand o deschidere INFINITA de optiuni fara un aport adevarat din partea creatorului.

Dupa aia e tot tripul cu PS3 Home, care are aceasi chestie. (E un fel de Sims sau de Second Life.) Ideea e ca oricine are un PS3, isi face un avatar pe Home. Faza misto e ca ala e doar cel mai bun mediu de targeted advertising. Cat o sa mai dureze pana a virtual girl chats you up and asks for 20 bucks to carry on? Oh... Wait! That happends already! Ok, hai sa sarim cateva generatii.

Dupa cum stiti exista regula de doi ani in ceea ce tine de calculatoare. Odata la doi ani ori se fac mai mici, ori se fac mai puternice.

In primul rand, hai sa vorbim de 4G. Noua tehnologie de internet mobil. Singurul motiv pentru care jocurile mainstream nu sau intins pe consolele mobile sau telefoane e ca nu exista o platforma de net indeajuns de buna cat sa sustina un WoW sau etc. Now it does! Si tinand cont ca developerii mari se plang ca moartea lor sunt one dollar games (Vezi Zynga, BigFish sau...Gameloft)... Da, sper ca stiti ca din companiile de gaming cea cu cel mai pare profit nu e Ubisoft, sau Blizzard-Activision... Ci Zynga. Creators of FARMVILLE! OF ALL THE THINGS HOLY IN THIS WORLD KILL THE DAMN THING WITH FIRE! Motiv pentru care, scade calitatea. Si a se vedea. MiB3 pe iOS sau Android arata ca un Farmville... La fel si Ice Age Village. Si acum vorbesc DOAR de jocurile noastre. Anyway, asteapta-te ca in curand gaming-ul sa fie pe sistemul (Aici vreau sa-l citez pe amicul Sergiu) Plateste 5 lei sa intri in magazin... Vrei sa te uiti la jocuri? 5 lei prietene... Vrei sa cumperi un joc? Nu-i nimic, it's free. Bagi DVD-ul in calculator, dai drumul la installer... Vrei sa instalezi jocul? 5 lei prietene. So on and so forth, pana la... INFINIT. Si asa companiile mari sustin ca vor sa schimbe modelul de pe piata (Dai un ban jos pentru un produs finit) si sa-l treaca pe subscription model... Gen, pay less, pay for life.

Imagineaza-ti ca-ti cumperi o masina, da? Well, dai banii, iei masina, pleci acasa. Well, nu. Acum... Dai a 1000-a parte din masinia si o folosesti. Vrei sa asculti o melodie? Mai dai un pic. Vrei aer conditionat? Mai dai odata... Doar ca dai de FIECARE data cand le folosesti... Sounds fun? Cuz it sounds retarded for me.

Next step. Graphics. Toata povestea cu smaller and powerfull devices iti da optiunea de mobilitate. Problema la consolele Mainstream si calculatoarele de gaming e ca sunt MARI si BULKY. And you can't play shit while your on a tram, or at grannys. Asa ca, tinand cont de puterea de calcul din device-urile mobile de azi, singura problema e display-ul. Cum pot eu sa ma bucur de (Insert random game here) pe un ecran mai mic decat palma mea. Well, GUESS WHAT? Google fixed that with the GoogleGogles! Si sa nu mai zic ca sunt o mie de creaotri de chestii gen VRD (Virtual Retina Display) care vin si fac tot felul de ochelarii ca sa-ti proiecteze imaginea PE OCHI. Iar la grafica de astazi (I'm arahnofobilc, some know, and I still get shivers when I play Dragon Age: Origins and I have to kill a fucking spider!) nu m-ar mira sa adormi cu ochelarii respectivi pe ochi si cand te trezesti sa nu poti distinge realitatea de joc. Wich, sounds awesome BUT, tinand cont ca traim intr-un cacat de sistem consumatorist, companiile de publicitate vor gasi o modalitate sa se supra-impuna si sa faca orice suprafata din lume advertiseble. Imagineaza-ti ca te uiti in decolteul unei tipe si pe sanii ei apare www.deciteuitilatate.com I don't find that fun... Do you? But wait! There's more! A lot more and a lot more SCARY SHIT!

Brain control. Stiu, suna stupid. :P Dar nu chiar. Ca un sistem handheld care-ti proiecteaza totul pe retina sa fie fiabil, trebuie un sistem de control mai direct decat via... hands. Eh, si uite asa se va inventa brain wave controler. Si sunt sigur ca minim 5 cititori de-ai mei o sa vina sa zica "NUUUUUU, nimeni nu o sa creeze ceva atat de tare pentru un motiv atat de frivol ca si jucatul jocurilor pe calculator? Oamenii tari pe lumea asta nu sunt geeksi anti-sociali care stau sa se joace WoW toata ziua!!!1111oneoneone." Well, I'll say fuck off si va trimit pe google sa cautati Emosive. They already did the first brainwave based game controller. Pentru ca oamenii cu adevarat misto (As in, real creators and inovators) DO PLAY WOW ALL DAY! And the only reason we're anti-social is due to retards like you who call us geeks and nerds! So fuck off! Again! And take your mom with you!

Anyway, chestia asta o sa conduca catre 1000 de lucruri misto. Gen faster resonse and general AI that's better and more flexible on what you can do. Nu o sa mai ai Easy, Medium, Hard. Toate jocurile or se se transpuna pe posbilitatea TA de a juca. That with all the eye display? Imagine playing Silent HIll and the game would know everything you think, o sa determine dupa ce colt ce zombie sa apara. Would be the BEST EXPERIENCE EVER... Horrors that make you poop your pants and actions or adventures that would take you in the middle of the action, not just a passager trough the setting. Practic, daca legi tot ce am zis pana acum ar iesi un joc care s-ar reface pe loc dupa ceea ce vrei sa ai nevoie sau chef, totul in real time, in fata ta.

BUT, here's the scary part. Jocurile sunt facute de oameni. Oameni care lucreaza la o companie. Companie care vrea sa scoata bani. Acum, imaginati-va cum vor fi reclamele, in moment in care stiu in ce stare emotionala esti? Cand iti da papucii prietena, totul sa fie invaluit in porn. Sau cand iti e foame... Ronald, here you are!

Now, imagine that behind that here will be a human beeing that would see what you're thinking? Your most personal thoughts and ideas. No more privacy. Imagine the censorship! Imagine that you won't be able to get a job, because your inner thought profile would say that you aren't a follower and that you don't like taking orders. Imagine looking at a girl on the street (or guy, for that matter) and beeing picked up by the cops because she was underage... Si la cum se imbraca pustoaicele in ziua de azi, n-ai cum sa realizezi ca e sau nu underage. Imagine that and imagine the shit storm behind it. Imagine the dictatorship we'd live in. Imagine beeing trown in jail just because you thought about how stupid Basescu is and how you thought about 1001 ways of torturing him because... Not fun eh? Kinda scary, eh? That's my point...

Idea e ca, tehnolgia, sau avansul tehnologic nu trebuie si nu poate fi oprit. Lucrurile astea vor exista... si in curand. I mean, in our lifetime. Lucrurile astea vor fi pe piata in urmatorii 25 de ani, daca nu mai curand... Problema e, societatea noastra se va schimba indeajuns de mult in urmatorii ani? Cat aceste lucruri sa fie folosite pentru divertisment? Sau va fi obligatoriu sa ne legam copiii la astfel de instrumente ca profesoara sa stie cand e sau nu atent la ora si sa-l curenteze cand gandeste o prostie...?

Ma intreb unde ajungem in umatorii ani... Sincer. Dar ceva trebuie schimbat, ca daca nu, nu-mi place ce prevad... Si nu sunt singurul. Majoritatea erau crezuti nebuni de legat daca gandeau asa acum... cinci ani? Traim deja intr-o societate politieneasca, imi e oroare de idea ca indivizii care fac tot ce pot sa ne controleze ASTAZI vor avea maine acces la astfel de unelte... Ma gandesc ca Skynet din Terminator nu e asa departe de unde suntem astazi, si ma gandesc ca universul lui Roddenberry (Star Trek) in care cultura umana a depasit de mult nevoia de monezi, segregare rasiala sau sexuala si unde toata lumea traieste bine si munceste pentru ca vrea si pentru avansul tehnologic social sau cultural e atat de departe incat imi pare aproape imposbibila...

But, then again... There's Zeitgeist... So, there might be hope for us after all... And in the end, hope never dies.

In final va las pe melodia care ma obsedeaza de saptamani la rand (Stiu ca nu e my usual kind of a song, dar e ok) The Shapeshifters - Helter Skelter. Si aveti grija cum va ganditi in culori, sa nu va petreceti viata privind doar gri. ;)

Ah, da... Ca tot e aproape, La multi ani celor cu numele Constantin si Elena, motiv pentru care dedic acest post unui Software Engineer from Intel. ;)

Un comentariu: