miercuri, 24 octombrie 2012

Eu si prietenii mei jurnalisti


Buna seara. Si bine v-am regasit. Cred?

Nu stiu ce pot zice, azi doar aveam foarte tare chef de scris. Don't ask me why.

Anyway. Comming back to talking about people, I guess. I love people. I love people that thing their better than other people.

Si cel mai bine intra in tagma asta artistii si jurnalistii. Doamne, iubesc oamenii astia. Iubesc autismul lor. Sunt de-a dreptul geniali. Mai ales studentii, ca restul isi mai spala pacatele cand lucreaza la McDonalds, in timp ce-i rog sa nu puna ceapa pe BigMac-ul meu. Asa ca pe aceia ii iert... momentan.

Anyway. Sa incep. Nu stiu, am spus povestea cu "Prietenii mei jurnalisti" vreodata aici? Daca nu, hold on to your horses ladies and gents, 'cuz you'll have a blast.


In primul rand, trebuie mentionat ca aceasta poveste a generat un trend in ceea ce inseamna ironie si sarcasm, and you'll soon find out why.

In primul rand, personajele: Eu. Ma stiti... Cred. Sunt aici si astept comentarii. Interlocutorul: Absolventa de UNATC. Yeah... that one. Sectia regie. Unii dintre cititori vor stii despre cine si ce este vorba, dar refuz sa dau nume due to legal issues.

Setup: Me, linking a song saying it's just epic.
Ce-a urmat a fost mind-blowing. Am fost contactat de artista mustrandu-ma ca nu stiu sa folosesc acel cuvant... Moment in care I was... Wait... what? Incerc sa aflu mai multe si imi tranteste scurt un, mai pune mana pe cartea de liceu sa alfii ce inseamna genul epic. Eu continuii sa intreb... ce legatura are? Primesc raspunsul, ca folosesc cuvinte fara sa stiu ce inseamna, alaturat unui articol (nu stau sa-l caut sa pierd vremea, dar dau link la Wikipedia)

Toate bune si frumoase. In fine, ii spun ca epic e si genul liric care poate fi transpus in cantec. (Epopee/Cantec epic) Si nu doar narativ. Anyway, details, highschoolers should know. Cum eu am terminat facultatea acum N ani, chiar nu ma mai agitam sa tin minte astfel de detalii, absolut insignifiante.

Liniste, nu primesc un raspuns... Am presupus doar ca nu i-a picat bine. Continuii. O intreb, macar stii de unde vine semnificatia stradala a cuvantului? Continuii fara sa astept raspuns: A fost un termen generalizat de cateva jocuri si filme. Aproape instant, fata imi raspunde pe un ton, mai mult decat superior. Probabil m-ar fi privit asa cum privea cersetorii pe strada: Pai... ce, tu te lauzi ca vorbesti ca-n jocuri si filme? Ca, eu si prietenii mei jurnalisti nu suntem deacord cu asta.

Eh, asta a fost momentul in care eu am avut nevoie de o scurta pauza. I checked my Fb page. Si am observat, ca intr-adevar, acolo scrie Community Manager for Gameloft Romania. Ah.. deci, treaba mea la munca e sa interactionez si sa formulez un dialog cu o comunitate de oameni care stau si se joaca, si in general sunt vazuti ca nerds/geeks. I also play WoW and boardgames. So... I'm a geek. Deci, inderptatit sa folosesc astfel de limbaj in atat sens profesional, cat si personal.

Asta a fost primul episod. Am lasat-o asa, nu m-am mai certat cu fata. Episodul doi a urmat dupa ce am citit un articol lasat de o pustoaica pe un blog. Tipa, studenta la Jurnalism. >_< Si era ea, asa, lamentata despre cum merge jurnalismul, despre munca depusa si despre cum, Esca si cu Negru, nu sunt jurnalisti, si cum pare totul asa, usor, dar e asa... de greu. Si la sfarsit, punea o intrebare cvasi-existentiala despre cum, cititorul, ar trebuii sa vina cu o solutie la cloaca de rahat in care se alfa jurnalismul romanesc.

Curios, o intreb.. Bine, bine, tu scrii, pui intrebari. Da' cine crezi ca-ti raspunde? Here, have free advice. Vrei sa faci editoriale de succes? (Probabil trebuia sa scriu succesuri, ar fi inteles.) Tu trebuie sa vi cu raspunsul, pentru ca oamenii se asteapta sa citeasca parerea ta, intr-un articol editorial. Nu doar facts. (Bine, o sa sara multi de cur in sus acum sa-mi spuna ca jurnalismul e despre fapte, si raspund aici. Bine copii. Continuati sa visati si aflati ca o insiruire de fapte si evenimente se numeste declaratie la politie. Vrei sa faci o treaba din scris, trebuie sa aibe gust, forma si textura.)

In fine. Ea, tot asa, superioare, adica, cum, eu, un nimeni de pe strada, ii da ea sfaturi, studenta la Jurnalism. Si, ma intreaba la ce ma refer. La care raspund. Pai. In primul rand, verifica-ti sursele. Din trei locuri. Guess what's the answer back? Ca ea nu are timp de aberatiile mele.

Bai, nu zic ca sunt Mafalda in ale scrisului, cu atat mai putin in ale jurnalismului. Dar, let's check some facts.

Cei mai buni jurnalisti... Nu au scoala de jurnalism facuta. Oare de ce?
Am vreo doi ani de scris un blog, nu chiar ignorat sau necitit.
Am aproape doi ani in care sunt platit sa... scriu. La propriu. Treaba mea la munca, printre altele, e sa scriu articole si chestii.

Now... Let's check some other facts. Fact one: "Jurnalistii" care scriu pentru Libertatea/Click/Ring si alte Cancan-uri... Sunt sau nu jurnalisti? Voi, copii cretini care va credeti Dumnezeu pe Pamant, realizatii ca va bagati in aceasi oala de rahat cu aia care-l imprestie pe hartie colorata si-l cheama ziar? Hai sa va dau exemplu de jurnalism de "cacalitate". (Pun intended). Acum ceva timp au venit niste unii de la Libertatea la noi in firma sa faca mare articol despre starea socio-economica din timpul crizei. Marele lor titlu: Vrei sa castigi 2000 Euro pe luna? Fa-te game tester. Jur, asta era marele lor articol. Nu pun la socoteala ca nu au intrebat o data cat castiga un bajet care sta sa butoneze un joc sau un telefon. Si va spun eu, nu trec de 250E pe luna. Salariu. E job de studenti, ce va asteptati, sa faceti avere? Dar, nu-i nimic, jurnalism de calitate.

Antena 3 online. Avea intr-o zi o stire despre o fata care si-a tatuat pe mana moaca lu' gajica-su, ala s-a crizat pe Facebook si i-a dat papucii... Sursa: 9gag. Serios? Astea sunt sursele voastre? Asta e marele jurnalism de calitate? Pai... nu voi sunteti aia care terminati facultatii si chestii? Sa nu mai pun la socoteala ca s-a dovedit ca toata chestia a fost cam fake si aia doar s-au distrat. Noi, ne-am distrat urmarind un episod fantastic, dar se pare ce unii imbecilii au luat-o de buna.. Si au dat-o ca "stire". Pe bune?

Asa. Finally. Sa zic si ca in general nu am auzit de nici o redactie de stiri care sa-si PLATEASCA jurnalistii in perioada de proba? Pai... eu nici nu stau de vorba la asa oferte. Eu, si eu sunt nimeni. Credeti voi, bah ciumpalacilor, ca vine vre-unu la Jay Leno si-i zice: Bah, ticule. Vino si fa emisiune la noi, acilisha. Da'... vezi tu, primele trei saptamani, nu vezi bani, ca e de proba. Asa ca, spre final, tine minte, cand ne intalnim la Mc. Neaparat, nu-mi pune ceapa in BigMac. Si daca se poate, mai mult topping pe inghetata. :)

Deci, dragi copii, si dragi parinti. Nu urmati Jurnalismul, it sucks ass. Mai departe, daca ati gresit sa incepeti facultatea asta, nu va credeti marii salvatori ai planetei, dovediti-o. Daca esti smecher, nu te da, fii. Fi tu cel care face schimbarea, nu te privii in oglinda in timp ce-ti faci poze in fata teracotei lu' Bunii si sa te simti zeu, ca viata nu merge chiar asa. Make quality, demand quality. Don't demand perfection when you can't even understand what's a two stroke engine.

Pe final. A fi jurnalist, in ochii mei de mojic, e mai rau decat a fii cocalar. Macar ala nu o arde pseudo-intelectual. Stii de la inceput ca e un terminat. Daca esti artist sau jurnalist, sau daca vrei sa impresionezi si te dai mare ca ai tu cunostinte jurnalisti, nu o fa. Nu e ca-n filme. Exceptand Katy, I have yet to meet one that knows how shit works in the world. Si am avut neplacuta ocazie sa cunosc destuii si destule.

Si uite asa, a ajuns in Gameloft, foarte cunoscuta vorba cu: "Eu si prietenii mei jurnalisti." :)

Priviti lucrurile in culori... Nu doar in alb si negru. Nu e totul asa simplu pe cat va place sa credeti.

O seara buna sa aveti in continuare. Va las pe sfarsit de vara cu Calare pe motoare de la Cargo, sa va amintiti de verile toride pe doua roti din Vama.


9 comentarii:

  1. citint cu "manifestari cronice"pe fundal poti sa ai trimiti la origini pe toti cei carte se iau de lexic fara a spue ceva legat de subiect.PACE!

    RăspundețiȘtergere
  2. Look who's back. :))

    "Sursa: 9gag", serios? Se vede ca si aia stau pe 9 gag toata ziua :D
    In rest, nu stiu ce sa zic. Imi place gri mai mult, chiar daca nu-i nici negru, nici alb, nici colorat.

    Sa ai o noapte/dimineata frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Luca: Pace si tie fiule. :))

    @Steph: Yeah, e pe bune. Cat de gri... I guess it works. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. meh... banuiesc ca scrii repede si etc, daaar... ar fi dragut daca ai arunca o privire pe articolul final sa corectezi micile "bug-uri" :)

    RăspundețiȘtergere
  5. welcome back :)

    http://www.youtube.com/watch?v=hPSRhb4Bmh4

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună!
    Sunt la jurnalism, apropo, și m-a atras titlul „Prietenii mei jurnaliști”.
    Mă așteptam (desigur, am așteptări mari încă din titlu) să aflu câte ceva despre prietenii tăi care profesează sau care au terminat jurnalismul.

    Am citit postarea, o anglo-română (nu înțeleg de ce oamenii nu continuă în aceeași limbă și de ce trebuie să mai bage câte o frază/cuvânt în engleză?! cel puțin pe mine mă derutează și pierd firul poveștii) și ai dreptate, dar nu 100%.
    Am colegi și prieteni care au terminat sau sunt încă in facultate și lucrează in mari redactii, in firme de PR sau publicitate. Nu ar trebui să generalizăm.

    Ok, jurnalistii te enerveaza pentru ca nu au surse bune si pentru ca se dau Dumnezei pe Pamant (nu că n-ar fi; unii dintre ei chiar detin informatii destul de pretiose, iar cand ajung la piblic sunt deja satule de ele.), dar cu cei de la UNATC nu inteleg indignarea?!
    Printre noi, ăștia muritori, mai sunt și artiști. Dumnezeu a lăsat un fizician, un economist, un visător ... tocmai pentru a fi un echilibru.

    Presupun, pentru că nu știu sigur, dar asta reiese subtil din post ca ai lucra intr-o firma de IT sau intr-un domeniu economic. Nu toată lumea are șansa ori harul cu care ai fost înzestrată. Unii poate nu se descurcă, poate nu-i ajută cutia craniană, iar pentru ei avem meserii mai usoare* din unele puncte de vedere.
    Consider că atunci cand criticam o meserie ar trebui sa-l cunoaste foarte bine și nu putem să spunem multe despre un domeniu decât dacă am făcut parte efectiv din el.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Iulia!

      Vreau sa incep prin a-mi cere scuze ca am raspuns atat de greu la mesaj. O sa iti raspund pe puncte. :)

      Faza cu anglo-romana, numeste-l defect profesional. Si imi pare rau ca te derutezi atat de usor, speram ca cineva care scrie din 2010 sa aibe o perioada de atentie mai lunga decat ce ma lasi sa inteleg. (Observi cum incerc sa imi mentin comentariul in romana exclusiv?)

      Despre generalizat. Si tu generalizezi in raspunsul tau, si e normal. Oamenii sunt construiti de la inceput sa observe tipare si asemanari intre diverse grupe. Fie ca sunt obiecte, sau oameni. De aceea etichetam si catalogam, si tot de aceea generalizam. Unele din cele mai bune romane din istorie s-au bazat pe asta. Intuitia, spre exemplu, find un caz clar in care generalizarea da un rezultat concret. Presupunerea, la fel, find un rezultat concret al generalizarii.

      Ma enerveaza atat artistii, cat si jurnalistii, nu din lipsa de subiecte sau surse bune, ci in special din lipsa de interes de care dau dovada. Interes de a verifica sursele. Tin bine minte ca prima regula a jurnalismului, e verificarea surselor in trei locuri, ceea ce la noi, sa fim seriosi, nu se practica din '90 incoace. Dar ce ma deranjeaza cel mai tare este masturbarea circulara care se practica, cu alte cuvinte, laudele necontenite aduse unii altora, la studenti ma refer, si lipsa totala de a accepta critica din exterior, chiar daca vin de la persoane mai avizate decat ele, indiferent de domeniul in care lucreaza. Cu alte cuvinte, (Asta e o scena la care am asistat, personal) cand un baiat care a publicat un numar de carti, vine la o fata de la jurnalism si ii spune, prietenos, mami, vezi ca scrii naspa, mai citeste, raspunsul ei este: - Ce stii tu? Nu stii ce inseamna jurnalism, esti un nimeni, du-te dracu. In genul ala de circumstante, e greu sa nu am ceva cu acest tip de oameni.

      Cat despre partea cu informatiile pretioase, daca sunt atat de pretioase, inseamna ca nu isi fac treaba bine, pentru ca altfel ar trebui distribuite cu mult inainte ca publicul sa isi piarda interesul, sau sa fie satul de respectivul subiect. Stirile sunt stiri atata timp cat sunt noi si calde, daca nu mai sunt noi si calde e doar pierdere de vreme... Din plin in draga noastra tarisoara.

      E amuzant ca zici de visatori, cand in principiu eu sunt ala descris asa. Mai ales idealist, dar fie.

      Cat despre presupunerea ta. Da, lucrez in IT, dar pe creatie de continut. Bloging, posting, chestii de-astea. Nu scriu cod de programare, nu fac calcule matematice si crede-ma cand spun ca lucrez intr-un domeniu care-mi permite sa fiu critic fata de alti creatori de content. Fie ca e fad si la obiect, cum sunt stirile, fie ca e mai mult sau mai putin artistic, cum ar fi studentii la UNATC. Ajuta si faptul ca am destule cunostinte in ambele domenii.

      Multumesc pentru parerea ta, si sper ca asta sa ajute la clarificarea anumitor dileme. :)

      Numai bine si tie!

      Ștergere