joi, 15 noiembrie 2012

Arte, viziuni, asteptari... Wait.. Daufq is that?


Ok. Sa scrim. Buna seara. Dimineata asta, incercam ceva nou. Dar vedeti asta la final, nu stiu daca o sa se lege, sau daca o sa va placa, nevertheless, we can experiment.

Anyway. Legat de ceea ce am inceput, voiam sa vorbesc putin despre arta. Despre ce a fost, ce a ajuns, si ce va fi. Toata treaba asta a pornit de la trei clipuri, le voi link-uii aici pentru delectarea voastra audio-visuala. (Ah, da, this is going to be a longer than normal posting, due to the videos, mostly.)

Ideal, arta e o forma de exprimare a unor idei, si sentimente, corect? E vorba de viziunea artistului asupra unui subiect, si fie ca e o exprimare visuala sau auditiva a unor sentimente, sau situatii, in principiu arta trebuie sa exprime o poveste. Sa aibe un inceput, un continut si o incheiere. Trebuie sa aibe substrat si context, iar in cel mai fericit si aplaudat caz, o morala, sau o idee finala ce poate fi extrasa din respectiva piesa de arta. Iar asta se aplica in orice. De la pictura, la dans, muzica si film. Teatru sau literatura.

Arta a fost, si este, unul din principalele lucruri care ne definesc specia umana si face diferenta intre necuvantatoare si cuvantatoare. Atractia si nevoia de a exprima, altfel decat mijloace directe. Nevoia de a imprima in ascultator/cititor/etc sentimentele pe care vrei sa le dezabati amanuntit in respectiva opera de arta. (I'll use that term widly in this case.)

Arta, sau cel putin, asa cum am inteles-o eu, asa cum mi-a fost predata si asa cum am reusit sa o absorb in functie de statutul meu social si cultural trebuie sa aibe o forma care sa fie acceptata de psihicul uman si la finalul zilei, trebuie (in cazurile fericite) sa miste. Chit ca naste o idee, sau pune o intrebare dificil de deslusit. Poate intoarce in vizitator un gand, sau un sentiment, porneste o macinare si isca o intriga. Poate o idee emisa de un artist creaza in casa privitorului un tumultum de discutii si situatii. Asta inseamna ca ai reusit sa-ti misti audienta. Asceasta miscare duce catre evolutie, duce catre perpetuarea spiritului si catre formarea noastra in viata, si pe plan macro, ghideaza sensul dat acestei specii.

Diferenta si motivul pentru care noi astazi avem Internet, si blog-uri si presa, si liberatate de vorbire, si etc, sunt in mare datorate artei de orice fel. Pentru ca fara arta, fara nevoia de a exprima anumite nevoi sufletesti, fara a sectiona si a transmite un mesaj profund, probabil si astazi eram multumiti sa traim in pesteri si sa mancam carne cruda.

In structura psihologica, aceasta nevoie social-culturala e clasificata ca nevoie de tertiara. Unde setea, adapostul si foamea sunt primare, iar nevoia de reproducere e secundara. E acea nevoie care diferentiaza o civilizatie de un trib. 

Arta a fost motivul multor disensiuni politice si istoria arata ca majoritatea conflictelor importante in istorie au fost posibilie si cu ajutorul ei. Arta fiind cel mai important mediu de comunicare existent la ora actuala. Toate prostiile de astazi, de tip Facibuci si Mess si etc, sunt inutile, pentru ca adevaratele mesaje se transmit prin.. arta. Arta ne formeaza opinii si ne construieste mintea si constiinta.

In prezent, arta, din punctul meu de vedere, risca sa devina cosnumatorista. Pictorii si sculptorii sunt obligati sa munceasca pentru a se intretine, iar oamenii baga bani exclusiv in restaurari, si mai putin in creatie. Ceea ce inseamna ca in piata de astazi creatia nu prea mai exista. Decat sa scrie beletristica prefera sa scrie la ziar, iar arta cinematografica e blestemata de cifre, statistici si vanzari. Si sa nu icepem capitolul muzica fiind ca acolo e deja dezastru complet.

Si asa ajungem la ceea ce trece ca "arta" astazi. Intamplator, pe Internetz am dat de cateva lucruri foarte... ciudate? I'll use that word from a lack of something else. Gasiti mai jos trei link-uri (Please watch and listen to the songs, full clips. Don't stop them mid-video. I also recommend Full HD + Fullscreen) si astept pareri si comentarii despre ele. Ale mele le gasiti sub videoclipuri.

Clip 1: I Fink you Freaky




Clip 2: Rubber Jhonny




Clip 3: Crazy art dance



Ok... so. 1. E cel mai ok din toate. I've seen my world of wierd so far si nu pot zice ca e raul intruchipat. E clar ca oamenii merg pe "Soc!", ca sa citez din Libertatea. Plus ca ironia din melodie versus imagine e atat de puternica incat poti sa o atingi. Melodia e catchy si as putea vedea cum ar prinde un trend, cel putin in anumite zone de underground. Sincer, nu ii vad in mainstream, dar again, nici tot ce face Muse nu e pentru mainstream media.

Clipul 2. What the fuck of the fuckery is that fucking shit? I have no fucking idea what I just watched and I am having issues rincing some of those images from my mind... DAFUQ is wrong with you people? Serios acum... ce exprima clipul ala? Ce vrea sa insemne? Extraterestrii si lasere? Facute ieftin cu o camera cu infrarosii si trei stropi de apa pe lentila? Dafuq??? E vreun scop la toata treaba asta? Trebuie sa-mi fie greata? Scarba? Sila? Care e ideea din spatele clipului ala? In afara de faptul ca imi e putina rusine ca impartim acelasi pamant si soare? In fine, dar totusi, se poate si mai rau.

Clipul 3. Ok, this is it. I want my licence to kill now. Asta se da pe Arte? Pe bune? Ce incercati sa faceti? Sa bateti si ultimele cuie in calcaile audientei voastre deja inexistenta? Asta e dans modern? Exprima ce? Depravarea mentala a societatii umane? I knew that! Give me a solution, don't shove the problem down my throat... Oh wait, you're shoving shit down your own throat. I see. Pe psihopatii aia de unde i-ai luat? Sectia de crime grave a sanatoriului de maxima securiate de la Balaceanca? I'll have freaking nightmares with that guy grinning at me! Jur!

Si la sfarsitul zilei, stii ce-i so freaking funny? That's considered ART... yet computer games aren't! Stii tu, chestiile alea care au atat atitudine artistica visavis de visual, prin proiectie si modelare 3D, care spun povesti interesante si captivante din punct de vedere literal, cu intriga si drama, cu expresivitate visuala si audio adusa de unele din cele mai importante orchestre ale lumii. Serios, that's not art, yet this spewing shit is?

Ok, nu zic nu, ca si industria de electronic entertainment is really fucked up pentru ca se axeaza pe acelasi consumatorism prost si cam tot ce iese e formulaic, dar sunt totusi cateva titluri si dezvoltatori care aduc idei noi pe piata. Inclusiv, spre exemplu, ultimul FPS de la 2k care nu e fun. :) Aka, you're not the saving hero that shoots everyone, si o arde extrem de dark si mindfucking on so many levels, incat nu e fun. E captivant, dar nu e fun. Iar asta e o demonstratie a faptului ca acest segment imbatraneste si se maturizeaza. Incercand sa atinga si alte capitole ale ceea ce inseamna arta, si ca nu doar frumosul, sau veselul exista sau primeaza.

Si chiar vreau sa make a point of this. Pot sa pun pariu ca jumatate din cei care cititi blogul asta aveti 3 melodii (poate sunteti sau nu constienti) care le ascultati mult, pentru ca va imprima un anumit mesaj, sau sentiment. Melodii care le pui pe repeat si te pierzi in ganduri despre ceva anume, sau nimic. In care ati invatat unde si cand intra bassi, iar versurile le cantati mai bine ca solistul. I can bet you didn't know that song is from a game, or a movie soundtrack, somewhere out there in the world. :) Si pot da exemple de la Linkin Park (The Raid) pana la Poets of the Fall - Poet and the muse (Alan Wake), si lista poate continua.

Poate e mai usor sa creezi in jurul unei teme, in jurul unei idei. Poate nu, nu am de unde sa-mi dau seama, dar sper sa va fi dat de gandit putin la treaba asta pe o melodie din Heroes of Might and Magic 4 care ma face totusi sa sper ca there's still hope in this world for better and for improvment... :)

Inainte de final, vreau sa anunti ca am inregistrat deja un 35 de minute pentru Podcast alaturi de doi colegii. Deja m-am angrenat intr-un alt proiect de scris, astept sa-l pun si pe acela pe picioare, dar sunt sigur ca o sa prinda al nabii de bine. Oricum, treaba e aproape terminata pentru podcast, inca putina munca si suntem gata de episoade saptamanale. :)

Sper sa aveti o lectura placuta, o si frumoasa si ma astept sa creati lucruri colorate sa nu traim intr-un viitor gri stabilit de corporatii. :)






4 comentarii:

  1. Well, ai atins exact punctele alea care "dor". Ideea e ca propozitiile astea, ajung greu la cine trebuie. Iar pentru

    simplul fapt ca azi toata ziua in cap mi-a cantat "i fink u frichi and ai laic it alot", jur, o sa ma feresc de ciudatenii

    ca de dracu', de acum(lucru pe care oricum il faceam, but now i'm going to try even harder). Si da, suntem fiinte umane cu o latura sangeroasa si cruda, dar avem si o latura nobila, care tinde spre absolut. "sa traim in pesteri si sa mancam carne cruda." nu e chiar idealul. Iar la comentul de la clipul 3, acela cu pshihopatii teatrali ai pus patos acolo, s-a simtit, and i loved it.

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am spus niciodata ca acela ar fi idealul, am spus ca arta e unul din motivele pentru care numai suntem acolo (poate chiar principalul motiv).

    Problema e ca la ce nivel calitativ are arta astazi, presimt ca trebuie sa ne cautam o pestera...

    RăspundețiȘtergere
  3. eu o sa ma cuibaresc sub patura speriata... cu niste ochi mult mai imensi decat cei din video no.2 si o sa tremur pentru "arta" ... sau din cauza ei :|

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca am resuit sa-ti iluminez noapeta... Nu de alta, dar stiu ca o sa dormi cu lumina aprinsa azi. xD

    RăspundețiȘtergere