sâmbătă, 23 aprilie 2011

Pastem fericiti... Traditii si obiceiuri...

Meh... Incepem in purul stil de viata "Cosmo", unde orice, oricum, oriunde s-ar intampla, raspunsul este scurt, sec si la obiect..."Meh..."


Asa ca, dragule Cosmo, te iubim... Si numai aduce consumabile de la ICS ca sunt proaste cu draci. Uleiul siliconic are consistenta... a  anumitor lichide corporale care nu vreau sa le descriu aici. Iar bilele? Bilele au stricat trei maguri pana acum, asa ca luale-ar dracii de ICS cu tot...


Acum, ca am terminat cu momentul publicitar, as dori, pe aceasta cale, sa spun intai si intai "La multi Ani!" la toate Georgianele, George, Gheorghe, Georgeta... Si asa mai departe din familia derivata a Sfantului Gheorge, tot ce va doriti sa se implineasca si sa primiti lumina si caldura in sufletele voastre alaturi de cei dragi.
Deasemenea vreau sa va urez, tuturor un Paste Fericit, multa bucurie si fericire si bineinteles, sa aveti parte de dragoste si iubire tot anul.


Si asta, in sine, ma aduce la un alt subiect. Romanul si sarbatoarea. In episodul de astazi, Romanul si Pastele...


Ati vazut voi, cum romanul are un obicei? Si anume, atunci cand e sarbatoare, sa manance si sa bea ca spartul pana numai poate sa mearga si trebuie rostogolit pana in ambulanta? La romani, de sarbatori, ca e Paste, Craciun, sau Revelion, masa trebuie sa fie... bogata. De parca daca masa e bogata, vine Sfantul Duh din cer cu tinand Cornul Abundentei si-i toarna euroi in buzunarul fara fund in care-si tine portofelul. In tot restul anului, romanul se plange ca totul e scump. Aia nu cumpar, ca e prea scump, etc, etc, etc. Dar de sarbatoare, romanul se duce si cumpara mai multa mancare decat mananca tot anul. In cazul de fata, cate un miel sanatos de famile... Ba chiar si bolnav, ca-l dau taranii mai ieftin si pe sub mana. Sa faca drob, friptane si frigarui.


Bineinteles, tot intr-un cadru pur romanesc, in spatele blocului, sau pe geam. Asta, daca nu are balcon, ca daca are balcon, baga de top. Si te duci din casa in casa, si din poarta-n poarta si vezi frumos kilograme de carne, de miel, bineintes, mancare si bautura de te sperii. Dar asta nu e tragic, e de inteles. Asa e dat din batrani, asa e traditia domle. Si, cum, putem noi sa ne opunem traditiei? Tragic e a doua zi... A doua zi la stiri. Titluri in presa si la TV... Romanii au facut exces. Zeci si sute ajunsi la urgenta cu toxi-infectie alimentara sau in stare avansata de ebrietate...


Ramai uimit cum pot sa exceleze romanii in excese... La noi totul se invarte in jurul a... Fara numar. Ceea ce e usor dubios si deranjant. Noi nu stim cum sa ne oprim la un joint, noi bagam cinci. La noi nu e o bere... E bem pana ramanem sub masa. Noi nu mancam un mic, noi ne umplem pana dam pe afara, si dupa aia, tot bagam...


Cred ca e ceva in aerul de Romania care ne face sa fim fomisti, noi, asa, ca natie. Partea interesanta, e ca si noi, ne impartim in doua sub-specii. Prima, find cei Old-School, care mananca si beau in familie pana numai pot pentru a face o vizita celor de la Urgente, ca deh, doar nu or sta oamenii la spital degeaba... Iar daca tot suntem acolo, cu oameni noi, merge sa ciocnim un ou si un pahar de tuiculita... Sunt pustii din gama... New-School... Pustii care-i vezi la biserica, in noaptea invierii sa ia lumina. In fuste mini, in cazul fetelor. Atat de mini incat te intrebi daca s-au imbracat, sau ala e doar un sort pus de efect. Si baietii cu ochelarii de soare... Noaptea. Vorbea Teo ceva de asta intr-un stand-up. Si ii vezi pe ei, asa evlaviosi, si pocaitii, in curtea bisericii, tremurand de nerabdare sa... Plece. Doar nu sa fie atinsi de cuvantul Domnului, Doamne fereste... Ati innebunit? Poate se cumintesc si se calugaresc...


Apoi, se duc in club. Si dau din cur, ele, si din cap, ei. Ele in unduleuri, ei in veritcal pe ritmul shot-urilor de tarie... Acum, nu ma intelegeti gresit, nu sunt cel mai sfant om de pe pamant... La naiba, nici nu ma arde religia atat de tare cat ii arde pe oamenii obisnuiti... As putea fi catalogat ca ateu, dar normal mi se pare ca sarbatorile de genul sa fie petrecute alaturi de familie, si sau persoana iubita. Nu in club... Si nu la spital... Dar, in orice caz, trebuie tratate cu macar, putin respect. De sine, si fata de oamenii din jurul nostru, de societatea in care, vrem sau nu, traim si trebuie sa convietuim... Iar astfel de comportamente, imi par atat de jignitoare, atat celor care le afiseaza, cat si celor care trebuie sa le suporte, atat in public, cat si in privat.


Oricum, o sa o tin scurt azi, ca deh, motive clare. Asa ca, in final, va doresc un Paste fericit, din nou, tot ce va doriti, si toate cele bune sa se abata in seara asta asupra voua, ca apoi sa va fie aproape intregul an.


Fie ca lumina pe care o luati, si marea de lumanari pe care o intalniti in aceasta seara, sa va aduca caldura si lumina in suflete, dar si culori, pentru ca lumea e prea gri sa nu ne bucuram de ele.


7 comentarii:

  1. Sarbatorile sunt doar pretexte pentru cadouri, mancare, bautura din belsug si multe alte excese cum ai zis. Si-au pierdut demult latura spirituala... insemnatatea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din păcate... mulți uită de adevăratele semnificații ale sărbătorilor... dar nu trebuie să generalizăm... încă mai există oameni care pot fi numiți adevărați creștini...

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am zis ca ar fi ok. Asta e adevarul si nu cred ca se va schimba ceva in bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate din Sarbatori Traditionale au devenit Sarbatori comerciale :) Motive si pretexte de a se cheltui mult...
    Oricum Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mă întreb cum de n-am văzut melodia, după ce am citit postarea...
    Am anumite motive pentru care o consider specială... Originalul e cântat de Leonard Cohen, dar și alții o cântă foarte bine!
    Ultima dată am ascultat-o acum câteva luni... În fine ....mi-a făcut plăcere să o reascult...

    Bună alegere!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Goda. Da, corect... Dar nu e vorba neaparat de comercialitate, cat de superficialitatea oamenilor in ceea ce priveste aceste momente...

    @Deea. Da, stiu. Dar aceasta varianta o stiu din soundtrack-ul unui film, motiv pentru care am ales-o. :)

    @Everyone. Din nou, Sarbatori Fericite. Sau ce-a mai ramas din ele. :)

    RăspundețiȘtergere